
* 3.KİTAPLARA İMAN *
Kitap, sözlükte “yazmak ve yazılı belge” anlamına gelir. Terim olarak ise, Allah Teâlâ’nın kullarına yol göstermek ve aydınlatmak üzere peygamberine vahyettiği sözlere ve bunun yazıya geçirilmiş şekline denilir. Çoğulu “kütüb”dür. Hıristiyan ve yahudilere ilâhî kitap olarak İncil ve Tevrat verildiğinden onlara “Ehl-i kitap” denilmiştir. İlâhî kitaplara Allah katından indirilmiş olması sebebiyle “kütüb-i münzele” veya “semavî kitaplar” da denilir.
Kitaplara iman, Allah tarafından bazı peygamberlere kitaplar indirildiğine ve bu kitapların içeriğinin tümüyle doğru ve gerçek olduğuna inanmak demektir. Yüce Allah Hz. Peygamber’e, “İşte onun için sen (tevhide) davet et ve emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Onların heveslerine uyma ve de ki:

''Ben Allah‘ın indirdiği kitaba inandım ve aranızda adaleti gerçekleştirmekle emrolundum'' (eş-Şûrâ 42/15) diye hitap etmiş, müminlere de “Ey iman edenler, Allah’a, peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman ediniz. Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve kıyamet gününü inkâr ederse tam mânasıyla sapıtmıştır” (en-Nisâ 4/136) buyurarak, kitaplara inanmanın bir iman esası olduğunu belirtmiştir. İslâm’da iman esasları birbiriyle bağlantılı ve birbirinden ayrılmaz olduğu için kitaplara iman diğer esaslardan ayrılmaz. Allah’a inanmak, bizi O’nun birer yol gösterici olan peygamberler gönderdiğini kabul etme sonucuna götürür. Peygamberlere iman da onların Allah’tan getirip tebliğ ettiklerini tasdik etmeyi gerektirir. Peygamberlerin tebliğ ettikleri şeyler de Allah’ın kitaplarıdır.
Her ilâhî kitap bir peygamber aracılığıyla gönderilmiştir. Kendisine kitap indirilen peygamber de, ondaki emir ve yasakların uygulanmasını göstermiş ve bunların yaşanabilir olduğunu ortaya koymuştur.
İlâhî kitaplar konusu Allah’ın kelâm sıfatı ile ilgilidir, bu sıfatın eseridir. Peygamberlerine vahiy yoluyla bildirildiği mesajının ortaya çıkmış şeklidir. Peygambere indirilen kitaplara ilâhî kitap denilmesinin sebebi, bu kitapların Allah tarafından gönderilmesi, söz ve içerik olarak onlarda hiçbir beşer katkısının bulunmamasıdır.
Dört Büyük Kutsal Kitap
Allah tarih boyunca 124 bin peygamber göndermiştir. Bunlardan ilki Hz. Adem (as) sonuncusu da peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’de Kur’an’da adı geçen peygamberler yirmi beştir. Bunlardan da çok azına kitap gönderilmiştir. Bunlardan Tevrat, Hz. Musa’ya, Zebur Hz. Davut’a, İncil Hz. İsa’ya, Kuranı Kerim Peygamberimiz Hz. Muhammed’e gönderilmiştir.
Bunun dışında az sayıda ve az sayfalarla bazı peygamberlere de suhuflar gönderilmiştir. Kendilerine suhur verilen peygamberler şunlardır: 10 sahife Hz. Adem, 50 sahife Hz. Şit, 30 sahife Hz. İdris, 10 sahife Hz. İbrahim, olmak üzere toplam 100 sahifedir.
Şimdi dört büyük ilahi kitapları biraz ayrıntılı inceleyelim
1.Tevrat
Tevrat, Hz.Musa’ (as)’a gönderilmiş ilahi bir kitaptır. Tevrat Sina Dağı’nda Hz. Musa’ya, Allah tarafından verilen dört büyük kitaptan birincisidir. Hz Musevilik veya diğer bir ifade ile Yahudiliğin kutsal kitabıdır. Tevrat’ın bir diğer adı da Ahdi Atik’tir.
Tevrat, kavramının anlamı kanun veya yasadır. Tevrat kendi içerisinde beş bölümden meydana gelmiştir. Bunlar;
a- Tekvin b- Çıkış c- Levililer d- Sayılar e- Tesniye
Hz. Musa Tevrat’ta bulunan öğütleri, emir ve yasakları Yahudilere öğüt vermiştir.
2.Zebur
Hz. Davut’a gönderilen ilahi bir kitaptır. Zebur kitap anlamına gelir. Zebur’da Yahudiliğin kutsal kitabıdır. Günümüzde Tevrat’ın sonuna eklenmiştir. Zebur Tevrat’tan sonra gönderilmiştir. Zebur hakkında Kur’an’da diğer kutsal kitaplar kadar açıklayıcı bilgi bulunmamaktadır.
3.İncil
Hz. İsa’ya gönderilmiş ilahi kitaptır. İncil, kelime anlamı müjde, iyi haberdir. Günümüzde dört çeşit incil vardır. Bu dört İncil, Matta, Markos, Luka ve Yuhanna’dır. İncil, yazı ve yazım malzemelerinin tarihin ilk devirlerinde olmaması nedeniyle Hz. İsa hayatta iken yazılmamıştır. İncil Hz. İsa’dan sonra O’na inana ve Havari denilen kişiler tarafından yazılmıştır.
4.Kur’an-ı Kerim
Kur’an-ı Kerim en son gönderilen ilahi bir kitaptır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’e gönderilmiştir. Kutsal kitaplar içerisinde aslını koruyan ve kıyamete kadar koruyacak olan tek ilahi kitaptır.
Kur’an-ı Kerim diğer kitaplar gibi sadece belli bir zamana, bölgeye ve millete gönderilmemiştir. O Tüm insanlığa, tüm zaman ve mekanlarda yaşayan insanlara gönderilmiş evrensel bir kitaptır.
Kur’an-ı Kerimde yer alan metinlerin her birine sure, sureleri oluşturan kısa veya ucun cümlelere de ayet denir. Kuranı Kerim’de 114 sure ve yaklaşık 6666 ayet vardır.
Allah’tan Cebrail Meleği vasıtasıyla gelen vahiyleri yazanlara "vahiy kâtipleri" denilir.
Kur’an-ı Kerim 20 şer sayfalıklardan oluşan 30 cuz’e ayrılmıştır.
Kuranı Kerim 610-632 yılları arasında indirilmiştir. Tamamının indirilmesi 23 yılda tamamlanmıştır. Kur’an ayetleri esba-ı nüzul yani sure ve ayetlerin iniş sebebi doğrultusunda parça indirilmiştir.