top of page

* 3.b) İBADETLER *

  İbadet sözlükte boyun eğmek, alçak gönüllülük, itaat ve kulluk gibi anlamlara gelmektedir. Dini bir kavram olarak ise dua, insanın Allah’a bağlılığını gösteren duygu, düşünce ve davranışlarını ifade etmek için kullanılır.Dinimizde ibadete büyük bir önem verilir. İnsanın yaratılışının temel amacının Allah’a inanıp,yalnızca O’na  ibadet etmek olduğu belirtilir, “Ey insanlar! Hem sizi, hem de sizden önceki insanları yaratan Rabbinize ibadet ediniz. Böyle yapmakla her türlü zarardan korunabilesiniz. O Rabbinize ki yeryüzünü size bir döşek, göğü de bir kubbe yaptı. Gökten yağmur indirip, onunla size rızık olarak çeşitli mahsuller çıkardı. Öyleyse siz gerçeği bilip dururken sakın Rabbinize eş koşmayın.” (Bakara, 2/21-22) Fatiha Suresi’nde geçen “Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz” ayeti ise ibadetin sadece Allah’a yapılması gerektiğinin delilidir.

  Allah'ın bizim üzerimizdeki nimetleri sonsuzdur. Allah'a şükretmenin en güzel yolu ibadet etmektir.. Yüce Rabbimiz “Allah'ın nimetini sayacak olsanız bitiremezsiniz” (Nahl suresi, 18. ayet) buyurmuştur. Birinci ve en temel nimet vücut ve varlık nimetidir ki, bu nimet diğer bütün nimetlerin aslı ve esası durumundadır.Varlık nimetini büyütmek ve çoğaltmak için hayatı verdi.Hayat varlık nimetinden sonra en büyük ve önemli ikinci nimet perdesidir. Bu hayat nimetine insaniyet nimetini ekledi ve bir insanın maddi,manevi istifade edeceği vasıflarla donattı.  İnsaniyet içindeki şuur ve idrak bu nimetlere ayrı bir değer kattı.Bu vücut, hayat, insaniyet nimetlerine İslamiyet nimetini de vererek insanı en şerefli şekilde donattı.İbadet etmek, hem saygının hem de sevginin bir göstergesidir.Allah’ın  kullarından saygı ve sevginin bir tezahürü olan ibadet ve kulluk istemesi kadar doğal ve makul bir şey olabilir mi?

  İbadetler bedenle yapılan ibadetler (namaz gibi), mal ile yapılan ibadetler (zekat gibi), hem mal hem beden ile yapılan ibadetler (hac gibi) 3 çeşittir. Tüm ibadetlerin ferd ve toplum açısından hem dünyada hem ahirette pek çok faydası vardır.

İbadet öncelikle insanın Allah’a karşı sorumluluğunun yerine getirilmesidir.

Allah’ın rızasını kazanmak

İnsan ebedi saadeti istiyor ise hayatını iman ile hayatlandırıp ibadet ile süslendirmelidir.

Toplumun dirliği ve asayişi açısından iman ve ibadet ehli insanlar, imansız ve ibadetsiz insanlara oranla daha anlayışlı ve uyumludurlar.

Dünya hayatında da saadete ulaşmanın yolu ibadettir. Dünyadan küsmüş, ağır sıkıntı ve azaplar içinde olan bir insana en güzel teselli yine ibadettir

İbadetler sayesinde Allah bizi daha çok sever; katındaki değerimizi yükseltir. Allah'ın rızasını kazanmak için samimi niyetlerle yapılan ibadetler bizi rahatlatır, huzura sevk eder. Gönlümüz mutluluk ve Allah sevgisiyle dolar. İbadetler kul ve Allah arasında yüksek bir bağ meydana getirir. İbadetler sayesinde insanın imanı kuvvetlenir.Allah katında eşsiz makamlara ulaşır. İbadet etmeyenler ise Allah’ın korumasından ve bu güzelliklerden mahrum kalır. Yüce Allah şöyle der: “Ey Muhammed de ki; İbadetiniz olmasa Rabb'im size ne diye değer versin” (Furkan suresi, 77. ayet).

bottom of page